Smaczne i zdrowe potrawy ze szpinaku

Smaczne i zdrowe potrawy ze szpinaku

Kiedy myślę o szpinaku, przypominają mi się dzieciństwo i bohaterowie kreskówek - Popeye, który jadł szpinak i stawał się silny. Wówczas nie byłam przekonana do tego zielonego warzywa. Jednak teraz, będąc już dorosłą, doceniam jego walory smakowe i zdrowotne. Dlatego chciałabym podzielić się z Wami trzema przepisami na moje ulubione potrawy ze szpinaku.

Frittata ze szpinakiem

Składniki:
  • 200 g szpinaku
  • 6 jaj
  • 100 g sera feta
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Na oliwie z oliwek podsmaż cebulę i czosnek, aż zmiękną.
  2. Dodaj szpinak i smaż, aż zwiędnie.
  3. W misce rozbełtaj jajka, dodaj posiekaną fetę, sól i pieprz. Wlej mieszankę do szpinaku na patelni.
  4. Smaż na średnim ogniu, aż jajka zaczną się ściągać na brzegach. Następnie wstaw patelnię do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 10 minut, aż frittata będzie dobrze ścięta.
  5. Wyjmij z piekarnika, ostudź chwilę i podawaj na ciepło.

Makaron ze szpinakiem i orzechami

Składniki:
  • 300 g makaronu (np. penne, fusilli)
  • 300 g szpinaku
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek i orzechy włoskie. Smaż przez kilka minut.
  3. Dodaj szpinak i smaż, aż zwiędnie. Następnie wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
  4. Dodaj ugotowany makaron do sosu ze szpinakiem, wymieszaj i podawaj.

Zielone smoothie ze szpinakiem

Składniki:
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 1 garść szpinaku
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka młynu miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Obierz i pokrój banan oraz jabłko na kawałki.
  2. Umieść wszystkie składniki w blenderze, dodaj wodę i opcjonalnie miod lub syrop klonowy dla dodatkowej słodyczy.
  3. Zmiksuj na gładką konsystencję. Jeśli smoothie jest zbyt gęste, dodaj więcej wody.
  4. Przelej do szklanki i od razu podawaj.

Te trzy przepisy pokazują, jak różnorodne i smaczne mogą być potrawy ze szpinaku. Warto więc eksperymentować w kuchni i korzystać z jego bogactwa witamin i minerałów. Może i Wy, dzięki tym pomysłom, pokochacie szpinak tak jak ja?

Moje najnowsze posty

Jak cieszyć się chwilą i być bardziej obecnym?

Jak cieszyć się chwilą i być bardziej obecnym?

W dzisiejszym wpisie chciałabym porozmawiać na temat, który ostatnio bardzo mnie zaciekawił - jak cieszyć s

Wiosenne porządki

Wiosenne porządki - dobre co roczne praktyki, porządki w domu, na komputerze i badania ginekologiczne

Wiosna w pełni, a wraz z nią nadeszła pora na wiosenne porządki. Dziś chciałabym podzielić się z Wami moimi pr

Gofry kalafiorowe

Gofry kalafiorowe - proste i zdrowe!

Gofry kalafiorowe to ciekawa i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych gofrów. Są pyszne, sycące i niskokaloryczne

Najdziwniejsze pytania wpisywane w wyszukiwarkę Google

Najdziwniejsze pytania wpisywane w wyszukiwarkę Google

Ostatnio, siedząc sobie w domu, postanowiłam sprawdzić, jakie dziwne słowa ludzie wpisują w wyszukiwarkę Googl

3 pyszne i zdrowe dania bezmięsne

3 pyszne i zdrowe dania bezmięsne

Witajcie kochani, dziś chcę podzielić się z Wami trzema przepisami na pożywne dania bez mięsa, które idealnie

3 pożywne dania na jesień

3 pożywne dania na jesień

Jesień to pora roku, kiedy ciało potrzebuje więcej pożywienia, aby przetrwać chłodne i deszczowe dni. Wraz z n